Call us: 046-4371571

3.2- Haarsoorten

3.2- Haarsoorten

Werd er vroeger ook wel gebruik gemaakt van dierenhaar (zoals paarden- en buffelhaar), de huidige haarwerken zijn opgebouwd uit synthetisch haar, natuurlijk (menselijk) haar of een combinatie van beiden.Dankzij de structuur, dikte en de mogelijkheden om structuur en kleur te wijzigen is Europees haar het beste te verwerken in een haarwerk. Het is echter zeer schaars en daardoor veel duurder dan andere haarsoorten, zoals Chinees en Indo haar.

Indo haar vertoont veel overeenkomsten met Europees haar maar is dikker en harder. Toch zijn wijzigingen in structuur en kleur eenvoudig te realiseren. Indo haar is gemakkelijk verkrijgbaar en daardoor goedkoper dan Europees haar.

Chinees haar daarentegen is in ruime mate voorradig en daarmee het goedkoopste. Het is echter harder en veel dikker dan Europees haar. Om Chinees haar het uiterlijk te geven van Europees haar wordt het veredeld. Hierdoor zijn wijzigingen in structuur en kleur slecht aan te brengen.

Natuurlijk haar heeft als groot voordeel dat de meeste kappersbehandelingen kunnen worden toegepast.

Nadelen van het gebruik van natuurlijk haar zijn onder meer dat een behandeling (lees, föhnen watergolven) noodzakelijk is. Ook kan zijn dat het in de loop van de tijd onder invloed van UV -licht verkleurt en dan deskundige verzorging nodig heeft.

Synthetisch haar is er in zeer veel soorten met elk zijn specifieke eigenschappen. Een haarwerk van synthetisch haar laat zich eenvoudig door u zelf in model brengen, is kleur – en vochtbestendig en verkrijgbaar in bijna iedere lengte, dikte en kleur. Het is door u zelf te reinigen en te onderhouden en het verkleurt nauwelijks. Synthetisch haar kan niet worden geverfd en (kan) door zeer intensieve wrijving vervilten ( pluizen in haarpunt ) b.v. door wrijving op kussensloop. Een kunststof vezel is niet hittebestendig in tegenstelling tot echt haar.

Momenteel werkt men aan een hittebestendige polyestervezel die minder snel vervilt en waarop kappersbehandelingen zoals föhnen en watergolven kunnen worden toegepast. Ook is de levensduur van deze vezel veel groter dan van andere soorten.

3.3 Wijze van knopen

3.4 Constructie

3.5 Bevestigingsmethode 

Home page

kapper